Bosutinib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is bosutinib?

Bosutinib is een geneesmiddel tegen leukemie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Bosulif. Bosulif wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 100 mg, 400 mg, en 500 mg bosutinib.

Hoe werkt het?

Bosutinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen?

Bosutinib wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van leukemie (bloedkanker). Het gaat om chronische myeloïde leukemie waarbij het zogenaamde Phildelphia-chromosoom aanwezig is. Er wordt gesproken van Philadelphia-chromosoom-positieve chronische myeloïde leukemie (Ph+CML).

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Net als bij andere antikankermiddelen kunnen bij gebruik van dit middel vervelende bijwerkingen optreden. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn luchtweginfecties, misselijkheid, braken, verminderde eetlust, buikpijn, diarree, koorts, moeheid en zicht ziek voelen. Ook kan het middel lijden aan hoofdpijn, pijn in de rug, pijn in de gewrichten en oedeem. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk, spierpijn, huidafwijkingen en pijn op de borst. Verder kunnen bepaalde complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld uraatnefropathie en tumorlysissyndroom.

Gebruik van het middel leidt ook vaak tot afwijkingen in het bloed, zoals een vermindering van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), een vermindering van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en bloedarmoede (anemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Bosulif. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven