Bijgewerkt op 15 juli 2024 door Simpto.nl
Wat is binimetinib?
Binimetinib is een geneesmiddel tegen melanoom. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Mektovi. Mektovi is beschikbaar als omhulde tablet. Een tablet Mektovi bevat 15 milligram binimetinib.
Hoe werkt het?
Binimetinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van dit soort middelen op de webpagina over proteïnekinaseremmers.
Bij welke aandoening?
Bimetinib wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaid melanoom (gemetastaseerd melanoom). Het gaat dan om een bepaald type melanoom waarbij een zogenaamde BRAF V600 mutatie voorkomt. Dat is een afwijking in het DNA.
Welke dosering?
De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 45 mg. De innames dienen ongeveer 12 uur uit elkaar te liggen. De tabletten dienen in zijn geheel te worden ingenomen. Dus niet breken. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Het middel wordt meestal voorgeschreven totdat blijkt dat het niet helpt of er onaanvaardbare bijwerkingen optreden.
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere medicijnen tegen kanker kan ook binimetinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, slechter zien, misselijkheid, braken, diarree of juist verstopping van de darm en buikpijn. Ook komen huidafwijkingen, hoge bloeddruk, oedeem, spierpijn en koorts vaak voor.
Verder kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals verlaging van het hemoglobine gehalte (bloedarmoede), verhoging van creatine kinase, verhoging van ALAT, verhoging van ASAT, verhoging van amylase en verhoging van γ-GT.
Ook kan gebruik van dit middel leiden tot complicaties als trombose, longembolie, ontsteking in het oog, hand-voetsyndroom en andere vormen van huidkanker, zoals basalioom (basaalcelcarcinoom) en plaveiselcelkanker (plaveiselcelcarcinoom).
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Mektovi. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
ATC-code
L01XE41