Axitinib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is axitinib?

Axitinib is een geneesmiddel tegen een bepaalde vorm van kanker van de nier. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Inlyta. Inlyta wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 1 mg, 5 mg en 7 mg van de werkzame stof.

verpakking Inlyta (axitinib) tabletten
verpakking Inlyta (axitinib) 5 mg tabletten – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Axitinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het bepaalde stofjes remt die een belangrijke rol spelen bij de groei van kankercellen. In het geval van axitinib gaat het om stofjes die de groei van bloedvaten in weefsels bevorderen. Door deze stofjes te remmen wordt de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in het kankergezwel tegengegaan. Hierdoor wordt de roei van het kankergezwel geremd. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Axitinib wordt gebruikt bij de behandeling van niercelkanker (niercelcarcinoom). Kijk voor meer informatie over niercelkanker op de webpagina over Grawitz tumor.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is tweemaal per dag 5 mg. Na twee weken kan de dosering eventueel worden verhoogd naar tweemaal per dag 7 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten tweemaal per dag met tussenpozen van ca. 12 uur innemen. De tabletten dienen in heel doorgeslikt te worden, met een glas water.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan axitinib vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, moeheid, zich zwak voelen, buikpijn, diarree, hoesten, kortademigheid, heesheid, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, verminderde eetlust, veranderde smaak en ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis).

Gebruik van het middel kan ook leiden tot complicaties, zoals trombose, longembolie, hartaanval, TIA en/of beroerte. Verder kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verhoogd TSH gehalte, een verhoogd bilirubine gehalte en een verhoogd amylase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Inlyta. EPAR is een afkorting van European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XE17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven