Avapritinib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is avapritinib?

Avapritinib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Blueprint Medicines onder de merknaam Ayvakyt. Ayvakyt wordt geleverd als omhulde tabletten. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met 100 mg, 200 mg en 300 mg avapritinib.

Hoe werkt het?

Avapritinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Avapritinib wordt gebruikt bij de behandeling van gastro-intestinale stromale tumoren (GIST).

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is eenmaal per dag 300 mg. Afhankelijk van hoe goed het middel verdragen wordt kan de arts besluiten de dosering aan te passen. De tabletten dienen met water te worden ingenomen op een lege maag.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan avapritinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, duizeligheid, afgenomen eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, veranderde smaak, vergeetachtigheid, tranende ogen, huiduitslag, veranderde haarkleur, oedeem, droge mond, droge lippen en een droge huid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen, en een toename van het bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Ayvakyt. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap).

ATC-code

L01EX18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven