Asciminib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is asciminib?

Asciminib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van leukemie (bloedkanker). Het wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Scemblix. Scemblix wordt geleverd als filmomhulde tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 20 mg en met 40 mg asciminib.

verpakking Scemblix (asciminib) 40 mg tabletten
verpakking Scemblix (asciminib) 40 mg tabletten

Hoe werkt het?

Asciminib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Proteïnekinases zijn stofjes in ons lichaam die de werking van eiwitten in ons lichaam kan beïnvloeden. Ze doen dit door een bepaalde chemische structuur – fosfaatgroep genoemd – vast te maken aan het eiwit. Proteïnekinaseremmers gaan de werking van dit soort proteïnekinases tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Asciminib wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van bloedkanker (leukemie) die chronische myeloïde leukemie wordt genoemd. Het gaat dan om een bepaalde vorm van CML, namelijk Philadelphia-chromosoompositieve chronische myeloïde leukemie.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 40 mg. Als vervelende bijwerkingen optreden wordt de dosering vaak verlaagd naar tweemaal per dag 20 mg. De tabletten dienen in z’n geheel te worden ingenomen met water. Dus niet op kauwen, niet breken en niet fijnstampen. Verder is het van belang om de tabletten in te nemen op een lege maag. Dat betekent in ieder geval twee uur voor inname niet eten, en minimaal een uur na inname niet eten.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan asciminib bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende bijwerkingen zijn onder andere luchtweginfecties, hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, hoesten, zich zwak voelen, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een toename van het ALAT gehalte, een toename van het ASAT gehalte en een toename van het lipase gehalte (hyperlipasemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Scemblix.

Engelse vertaling

asciminib, Scemblix

ATC-code

L01EA06

Scroll naar boven