Alectinib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is alectinib?

Alectinib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van longkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Alecensa. Alecensa wordt geleverd als capsule. Elke capsule Alecensa bevat 150 milligram alectinib.

Hoe werkt het?

Alectinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Kijk voor het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Alectinib wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van longkanker. Het gaat om het zogenaamde niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC), en dan in het bijzonder het anaplastisch lymfoomkinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan alectinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn darmverstopping, spierpijn, misselijkheid, braken, oedeem en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bloedarmoede, verhoging van de leverenzymen ALAT en ASAT, verhoging van het bilirubine gehalte en verhoging van het creatinekinase (CK) gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Alecensa. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven