Afatinib (Giotrif®)

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is afatinib (Giotrif)?

Afatinib is een geneesmiddel voor de behandeling van een bepaalde vorm van longkanker. Het is beschikbaar in tabletten.

Afatinib (Giotrif) tabletten

Afatinib wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Giotrif.

Hoe werkt het?

Afatinib is een zogenaamde ’tyrosinekinase-remmer’.

Afatinib remt een stofje dat vrijkomt in cellen als de zogenaamde ‘epidermale groeifactor receptor’ (EGFR) wordt geprikkeld. Hetzelfde geldt voor de erbB-2 (HER2) receptor. EGFR speelt een rol bij de vermenigvuldiging van kankercellen. Door EGFR te remmen wordt de vermenigvuldiging en verspreiding van kankercellen tegengegaan.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Afatinib wordt gebruikt bij de behandeling van niet-kleincellig longkanker. Het gaat om niet-kleincellig longkanker waarbij EGFR-mutaties zijn aangetoond. Het gaat om zogenaamde ‘activerende EGFR-mutaties’. Activerende EGFR-mutaties zijn afwijkingen waarbij de EGFR harder werkt dan normaal.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Engelse vertaling

afatinib

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Giotrif.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Giotrif vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven