Abemaciclib

Bijgewerkt op 5 mei 2023

Wat is abemaciclib?

Abemaciclib is een geneesmiddel tegen borstkanker. Het wordt op de markt gebracht door Lilly onder de merknaam Verzenios. Verzenios wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes: met respectievelijk 50 mg, 100 mg en 150 mg van de werkzame stof.

verpakking Verzenios (abemaciclib) 150 mg tabletten
verpakking Verzenios (abemaciclib) 150 mg tabletten – bron: shop-apotheke.com

Hoe werkt het?

Abemaciclib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het bepaalde stofjes tegenwerkt die een belangrijke rol spelen bij de groei van kankercellen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van dit middel op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Abemaciclib wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Het gaat dan om zogenaamde hormoonreceptor-positieve, HER2-negatieve borstkanker.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering is tweemaal per dag 150 mg. Er kunnen echter redenen zijn om deze dosering te verlagen, bijvoorbeeld bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen die een interactie (wisselwerking) met abemaciclib hebben, of bij een slecht werkende lever.

De tabletten moeten in z’n geheel worden doorgeslikt. Dus niet breken. Aanbevolen wordt om de tabletten steeds op ongeveer dezelfde tijdstippen in te nemen. De tabletten mogen niet worden ingenomen met grapefruitsap of pompelmoensap. Dat kan namelijk invloed hebben op de bloedspiegel van het geneesmiddel.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als alle antikankermiddelen kan abemaciclib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, moeheid, misselijkheid, braken, diarree, geen trek in eten, veranderde smaak en koorts. Ook kunnen huidafwijkingen optreden.

Gebruik van dit middel kan ook leiden tot afwijkingen in het bloed. Voorbeelden zijn afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie), afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en bloedarmoede. Verder kunnen complicaties als trombose en longembolie optreden.

Voor uitgebreide informatie verwijzen wij naar de EPAR van Verzenios. EPAR staat voor European Public

ATC-code

L01XE50

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van abemaciclib vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven