Iloprost

Bijgewerkt op 30 mei 2023

Wat is iloprost?

Iloprost is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk in de longslagader (pulmonale hypertensie). Doordat het middel de bloedvaten wijder maakt zal de druk in de vaten afnemen. Zo wordt de bloeddruk in de longslagader verlaagd.

Iloprost wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Bayer onder de merknaam Ventavis. Ventavis wordt geleverd als verneveloplossing voor inhalatie.

Ventavis (iloprost)
Ventavis (iloprost)

Bij welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt?

Ventavis is in Nederland alleen geregistreerd voor de behandeling van een verhoogde bloeddruk in de longslagader. De medische term hiervoor is ‘pulmonale hypertensie‘. Daarnaast zijn er een paar andere aandoeningen waarvoor het middel soms wordt voorgeschreven, maar waarvoor het niet officieel is geregistreerd.

Hoe werkt ’t?

Iloprost verwijdt de slagaders, dus ook de slagader van de long. Doordat de longslagader wijder wordt zal de druk erin afnemen. Daarnaast gaat iloprost de samenklontering van bloedplaatjes tegen en lost het stolsels op.

Welke dosering?

Ventavis wordt gebruikt in combinatie met een vernevelaar. Verschillende vernevelaars zijn hiervoor geschikt. Ze staan genoemd in de bijsluiter. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is: eerste inhalatie 2,5 microg, gevolgd door een tweede inhalatie van 5,0 microg.

Welke bijwerkingen zijn er?

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

In zeldzame gevallen kan een hersenbloeding optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Ventavis. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Welke contra-indicaties zijn er?

Net als bij andere medicijnen geldt ook voor iloprost dat mensen met bepaalde aandoeningen het middel niet mogen gebruiken. Dergelijke aandoeningen of omstandigheden worden ‘contra-indicaties‘ genoemd. Zo mag het middel niet gebruikt worden door mensen met bepaalde hart- en vaatziekten, zoals hartklepafwijkingen, angina pectoris en/of recent hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornis, TIA of beroerte. Ook mensen met aandoeningen waarbij makkelijk een bloeding kan optreden kunnen dit middel beter niet gebruiken.

Gebruik tijdens zwangerschap

Het is niet goed bekend of dit middel afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarom wordt aanbevolen om het middel alleen in uiterste noodzaak te gebruiken tijdens een zwangerschap.

Gebruik bij borstvoeding

Uit onderzoek bij ratten is bekend dat iloprost in de moedermeld wordt uitgescheiden. Het gebruik van dit middel in combinatie met het geven van borstvoeding wordt daarom ontraden.

Wat kost iloprost?

Een ampul met 1 milliliter vernevelvloeistof met daarin 10 microgram iloprost kost EUR 13,82. Dit bedrag is exclusief afleverkosten van de apotheker. Het middel wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Verder lezen

Meer informatie over Ventavis vindt u op de webpagina van de fabrikant.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven