Prostacycline-analoga

Bijgewerkt op 30 mei 2023

Wat zijn prostacycline-analoga?

Prostacycline-analoga zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie) en van een verhoogd risico op het ontstaan van stolsels in bloedvaten (trombose).

Welke zijn er?

In de tabel hieronder staan de verschillende prostacycline-analoga vermeld, met daarbij de merknaam, de fabrikant, en de toepassingen.

GENEESMIDDELMERKNAAMFABRIKANTTOEDIENINGSROUTETOEPASSING
epoprostenolFlolanGlaxoSmithKlinebloedpreventie trombose, pulmonale arteriële hypertensie
epoprostenolVeletriJanssen-Cilagbloedpreventie trombose, pulmonale arteriële hypertensie
iloprostVentavisBayerinhalatieprimaire pulmonale hypertensie
iloprostIlomedineBayerbloedziekte van Buerger, perifere vaatziekte, fenomeen van Raynaud
selexipagUptraviJanssen-Cilagoraalpulmonale arteriële hypertensie
treprostinilRemodulinFerrerbloed, subcutaanverhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie)
overzicht van beschikbare prostacycline-analoga – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Hoe werken ze?

Prostacycline-analoga remmen in het lichaam een bepaald enzym. Dit enzym wordt adenylaatcyclase genoemd. Door dit enzym te remmen neemt de hoeveelheid cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) in bloedplaatjes toe. Hierdoor de afgifte van calcium door bloedplaatjes bevorderd. Het gehalte aan calcium in de cel neemt hierdoor af. Het gevolg daarvan is dat de bloedplaatjes minder goed aan elkaar hechten. Dit gaat klontering/stolselvorming van het bloed tegen. Daarnaast zorgen prostacycline-analoga voor verwijding van bloedvaten.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Prostacycline-analoga worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij bloedvaten vernauwd zijn. Het gaat dan om aandoeningen als een verhoogde bloeddruk in de longslagader (pulmonale arteriële hypertensie), de ziekte van Buerger (tromboangiitis obliterans), perifere vaatziekte, en het fenomeen van Raynaud. Daarnaast worden ze ook gebruikt om klontering van bloed tegen te gaan.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere medicijnen kunnen prostacycline-analoga bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedingen, hoofdpijn, verlaging van de bloeddruk (hypotensie), rode verkleuring van de huid, misselijkheid, diarree en pijn in de kaak. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Scroll naar boven