Tibolon

Bijgewerkt op 14 september 2022

Wat is tibolon?

Tibolon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van overgangsklachten. Het wordt op de markt gebracht door Organon/MSD onder de merknaam Livial. Livial wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 2,5 milligram tibolon. Naast Livial zijn ook generieke (gekopieerde) producten met tibolon beschikbaar, waaronder Tibolinia van Sandoz.

verpakking Livial 2,5 mg tabletten
verpakking Livial 2,5 mg tabletten – bron: Adlershop.ch

Hoe werkt het?

Tibolon is een zogenaamd progestageen. Het bootst de werking van het natuurlijke hormoon progesteron na. Daarnaast heeft het ook

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tibolon wordt gebruikt bij de behandeling van overgangsklachten (menopausale klachten).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 2,5 mg. De behandeling dient ten minste 12 maanden na de laatste menstruatie te worden gestart. In het geval van een operatieve menopauze (na operatieve verwijdering van de eierstokken) kan direct worden begonnen met gebruik van tibolon. De tablet dient bij voorkeur elke dag rond hetzelfde tijdstip met water of andere vloeistof doorslikken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan tibolon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn onder in de buik, toegenomen haargroei, toename van de vaginale afscheiding, gevoelige borsten, jeuk aan de vagina, schimmelinfectie aan de vagina, pijn in het bekken, aankomen in gewicht en bloedverlies uit de vagina. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Livial.

ATC-code

G03CX01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven