Medroxyprogesteron

Bijgewerkt op 13 september 2022

Wat is medroxyprogesteron?

Medroxyprogesteron is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde gynecologische problemen, waaronder endometriose en amenorroe. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknamen Provera en Depo-Provera. Provera wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 5 mg en met 10 mg medroxyprogesteron voor de behandeling van endometriose en andere goedaardige aandoeningen. Voor de behandeling van kwaadaardige aandoeningen zijn tabletten beschikbaar in veel hogere dosering, namelijk met 200 mg en 250 mg medroxyprogesteron. Tevens is een depotinjectie beschikbaar onder de naam Depo-Provera 500.

Welke producten zijn er?

In de tabel hieronder een overzicht van de verschillende producten die medroxyprogesteron bevatten.

ProductToepassingen
Provera tablet 5 mgendometriose
Provera tablet 10 mgendometriose
Provera tablet 200 mgborstkanker
endometriumkanker
Provera tablet 250 mgborstkanker
endometriumkanker
Depo-Provera 500borstkanker
endometriumkanker
overzicht van geneesmiddelen die medroxyprogesteron bevatten

Hoe werkt het?

Medroxyprogesteron is een geneesmiddel dat de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Het is een zogenaamd progestageen geneesmiddel. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over progestagenen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Medroxyprogesteron wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen en omstandigheden:

Welke dosering?

De dosering verschilt per product en toepassing. Voor de behandeling van kwaadaardige ziekten ligt de aanbevolen dosering veel hoger dan voor de overige toepassingen. De tablet ingenomen te worden tijdens of na de maaltijd.

toepassingtablettendepotinjectie
amenorroe5–10 mg per dag
borstkankerten minste 500 mg per dag500–1000 mg per dag
disfunctionele uteriene bloeding5–10 mg per dag
endometriose3x per dag 10 mg
endometriumcarcinoom200–500 mg per dag400–1000 mg per week
aanbevolen dosering van medroxyprogesteron per indicatie en toedieningsvorm – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan medroxyprogesteron bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van de 5 mg en 10 mg tabletten zijn hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatige menstruatie, bloedverlies uit de vagina, depressiviteit, slapeloosheid, huidafwijkingen, gevoelige borsten, moeheid, aankomen in gewicht, haaruitval, galbulten, afscheiding uit de vagina, duizeligheid en koorts. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Provera.

De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van de 200 mg en 250 mg tabletten zijn moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, oedeem, tremor, slapeloosheid, misselijkheid, braken, obstipatie, toegenomen eetlust, aankomen in gewicht, overmatig zweten, acne, overmatige haargroei, trombose en longembolie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Provera 200 mg/250mg.

ATC-code

G03DA02


medroxyprogesteron - chemische structuur
medroxyprogesteron – chemische structuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven