Lynestrenol

Bijgewerkt op 12 september 2022

Wat is lynestrenol?

Lynestrenol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose en andere gynecologische klachten of aandoeningen. Het wordt op de markt gebracht door Organon onder de merknaam Orgametril. Orgametril wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 5 mg lynestrenol.

Hoe werkt het?

Lynestrenol is een zogenaamd progestageen. Dat betekent dat het de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron nabootst. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van lynestrenol op de webpagina over progestagenen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lynestrenol wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende aandoeningen, symptomen en omstandigheden:

Welke dosering?

Voor de behandeling van endometriose geldt een adviesdosering van 5–10 mg per dag gedurende minstens zes maanden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan lynestrenol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn doorbraakbloedingen, geen zin in seks (verminderd libido), misselijkheid, overgeven, buikpijn, obstipatie (darmverstopping) of juist diarree, gewichtstoename, nervositeit, gevoelige borsten, hoofdpijn, duizeligheid, depressiviteit, huidafwijkingen en oedeem. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd LDL gehalte en een verlaag HDL gehalte. Ook kan een verminderde glucosetolerantie optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Orgametril.

ATC-code

G03DC03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven