Gestodeen

Bijgewerkt op 14 september 2022

Wat is gestodeen?

Gestodeen is een geneesmiddel dat is afgeleid van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Het wordt gebruikt in bepaalde anticonceptiepillen, waaronder Minulet en (voorheen) Femodeen. In sommige landen wordt het ook gebruikt als hormoonvervangingstherapie bij de behandeling van overgangsklachten. Het middel wordt meestal in combinatie met oestrogenen gebruikt. Het wordt via de mond (oraal) ingenomen en doorgeslikt.

verpakking Minulet anticonceptiepil met daarin gestodeen
verpakking Minulet anticonceptiepil – bron: Pfizer.com

Hoe werkt het?

Gestodeen is een zogenaamd progestageen. Dat betekent dat het is afgeleid van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Progesteron heeft als eigenschap dat het de eisprong tegengaat. Daarnaast zorgt het ervoor dat het slijmvlies in de baarmoedermond taaier wordt en daardoor vrijwel ondoordringbaar voor zaadcellen. Door deze eigenschappen heeft gestodeen een anticonceptief effect. Met andere woorden, het gaat bevruchting van de eicel tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Gestodeen wordt, als onderdeel van bepaalde anticonceptiepillen, gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van overgangsklachten.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan gestodeen bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, gevoelige borsten, misselijkheid, hoofdpijn, en stemmingswisselingen.

Engelse vertaling

gestodene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven