Dienogest

Bijgewerkt op 12 september 2022

Wat is dienogest?

Dienogest is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose. Het middel werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Visanne. Momenteel zijn alleen merkloze producten (generica) beschikbaar op de Nederlandse markt. Deze producten worden geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 2 mg dienogest.

Hoe werkt het?

Dienogest is een zogenaamd progestageen. Dat betekent dat het de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron nabootst. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van lynestrenol op de webpagina over progestagenen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dienogest wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag één tablet van 2 mg. De tablet bij voorkeur elke dag op hetzelfde tijdstip innemen. Innemen kan zowel met als zonder voedsel.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere progestagenen kan dienogest bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn aankomen in gewicht, depressiviteit, nervositeit, minder zin in seks (libidoverlies), hoofdpijn, misselijkheid, braken, opgezette buik, buikpijn, winderigheid, gevoelige borsten, opvliegers, huidafwijkingen, haaruitval, pijn in de rug, bloedverlies uit de vagina, prikkelbaarheid en zich zwak voelen. Ook kan bloedarmoede optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dienogest (Visanne).

ATC-code

G03DB08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven