Danazol

Bijgewerkt op 12 september 2022

Wat is danazol?

Danazol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose. Het werd in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Danatrol. Vanwege de bijwerkingen die het middel kan veroorzaken is het tegenwoordig niet meer beschikbaarin Nederland. Danazol wordt oraal (via de mond) ingenomen.

Hoe werkt het?

Danazol behoort tot een groep geneesmiddelen die progestagenen wordt genoemd. Deze middelen bootsen de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron na. Daarnaast heeft het ook zogenaamde androgene eigenschappen. Dat betekent dat het tevens de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron nabootst.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Danazol wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, waaronder fibrocystische veranderingen in de borsten en erfelijk angio-oedeem.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan danazol bijwerkingen geven. Vanwege de androgene eigenschappen van het middel is regelmatig sprake van bijwerkingen als jeugdpuistjes (acne), overmatige haargroei en verlaging van de stem.

ATC code

G03XA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven