Triamtereen

Bijgewerkt op 30 augustus 2023

Wat is triamtereen?

Triamtereen is een plasmiddel (diureticum). Het werd in Nederland verkocht onder de merknaam Dytac. Tegenwoordig zijn alleen merkloze versies van het middel beschikbaar. Triamtereen is beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 50 milligram triamtereen. In Nederland wordt triamtereen ook op de markt gebracht in combinatie met epitizide, en met hydrochloorthiazide.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Triamtereen wordt gebruikt als plasmiddel (diureticum). Plasmiddelen worden meestal gebruikt bij de behandeling van:

Triamtereen is een zogenaamd ‘kaliumsparend diureticum’. Dat betekent dat er, in tegenstelling tot bij veel andere plasmiddelen, nauwelijks kalium in de urine wordt uitgescheiden. Het middel wordt daarom vooral toegepast bij mensen met een laag kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie). Een lage kaliumspiegel in het bloed kan tot hartritmestoornissen leiden. Een ander kaliumsparend diureticum is amiloride.

triamtereen is een kaliumsparend diureticum
triamtereen is een kaliumsparend diureticum

In welke dosering?

Voor de behandeling van oedeem is de gebruikelijke startdosering tweemaal daags 75-100 mg. De maximale dosering is tweemaal per dag 150 mg. Als triamtereen in combinatie met een ander plasmiddel wordt gebruikt wordt een lagere dosering aanbevolen. Bij gebruik voor de behandeling van hypertensie wordt triamtereen meestal in combinatie met een ander plasmiddel voorgeschreven. De startdosering is dan eenmaal per dag 50 mg. De onderhoudsdosering is 25-100 mg per dag. De arts zal af en toe bloed laten prikken om het kalium gehalte en de werking van de nieren te controleren. Op grond van de uitslag zal de dosering eventueel worden aangepast.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook triamtereen bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Contra-indicaties

Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder een bepaalde behandeling beter NIET kan worden toegepast. Voor triamtereen geldt dat het middel beter niet kan worden gebruikt door mensen met:

Gebruik tijdens zwangerschap

Als een zwangere vrouw geneesmiddelen gebruikt tijdens de zwangerschap bestaat het risico dat het middel via de placenta in de bloedsomloop van het ongeboren kind terecht komt. Sommige geneesmiddelen kunnen bij het kind aangeboren afwijkingen veroorzaken.

Van triamtereen is bekend dat het de placenta kan passeren. Het is echter niet goed bekend of het middel schade bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Bij onderzoek met dieren zijn geen schadelijke effecten gevonden. Zekerheidshalve wordt geadviseerd om het middel alleen te gebruiken als er geen goed alternatief beschikbaar is.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Als vrouwen die borstvoeding geven geneesmiddelen gebruiken bestaat het risico dat het geneesmiddel in de moedermelk wordt uitgescheiden. In dat geval zal het kind dus ook een bepaalde hoeveelheid van het middel binnenkrijgen.

Van triamtereen is inderdaad bekend dat het in de moedermelk wordt uitgescheiden. Het is niet goed bekend of de baby daar schadelijke effecten van zal ondervinden. Daarom wordt het gebruik van triamtereen door zogende vrouwen afgeraden.

Engelse vertaling

triamterene

Duitse vertaling

Triamteren

Verder lezen / Referenties

triamtereen molecuulstructuur
triamtereen molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van triamtereen vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven