Indapamide

Bijgewerkt op 30 augustus 2023

Wat is indapamide?

Indapamide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie). Het wordt op de markt gebracht als omhulde tablet. Elke tablet bevat 2,5 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Indapamide is een plasmiddel. Het zorgt ervoor dat meer vocht door de nieren wordt uitgescheiden in de urine. De hoeveelheid urine neemt daardoor toe, met als gevolg dat je meer gaat plassen. Omdat er meer vocht wordt uitgeplast zal er minder vocht overblijven in het lichaam, waaronder het bloed. Dit leidt tot een afname van de druk in de bloedvaten. De bloeddruk gaat dus omlaag.

Bij welke aandoeningen?

Indapamide wordt gebruikt bij de behandeling van essentiële hypertensie.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 1 tablet. De tablet ’s morgens innemen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook indapamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, duizeligheid, moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, paarsrode vlekjes (purpura), darmverstopping en droge mond. Heel soms komen ook afwijkingen in het bloed voor, zoals hemolytische anemie en agranulocytose.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van indapamide.

ATC-code

C03BA11

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van indapamide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven