Hydrochloorthiazide

Bijgewerkt op 30 augustus 2023

Wat is hydrochloorthiazide?

Hydrochloorthiazide is een plaspil. Het wordt gebruikt om vocht uit te plassen. Dat is van belang bij ziekten als hypertensie en hartfalen.

Hydrochloorthiazide werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Esidrex. Tegenwoordig zijn merkloze versies van het middel beschikbaar. Er zijn tabletten en drank met hydrochloorthiazide. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes. Er zijn tabletten met respectievelijk 12,5 mg, 25 mg en 50 mg hydrochloorthiazide.

Er zijn verschillende pillen waarin het middel in combinatie met andere geneesmiddelen wordt gebruikt. Voorbeelden zijn:

Hydrochloorthiazide is al sinds 1959 beschikbaar. Het is één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen ter wereld. Omdat het octrooi op het middel verlopen is zijn relatief voordelige merkloze versies beschikbaar. Het middel staat op de WHO-lijst van essentiële geneesmiddelen.

Hoe werkt het?

Hydrochloorthiazide is een plasmiddel (diureticum). Het zorgt ervoor dat meer water wordt uitgescheiden in de urine. Dat doet het door de heropname van natrium vanuit de urine terug in het bloed tegen te gaan. Het gevolg is dat meer natrium wordt uitgescheiden in de urine. Dit wordt natriurese genoemd. De natriumionen trekken water aan. Hierdoor wordt ook meer water uitgescheiden in de urine. Zo neemt de hoeveelheid urine die door de nier wordt geproduceerd toe. Het gevolg is dat je meer gaat plassen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Hydrochloorthiazide wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij te veel vocht in het lichaam aanwezig is. Zo wordt het middel gebruikt bij de behandeling van hypertensie, hartfalen, oedeem door nefrotisch syndroom en oedeem bij levercirrose. Daarnaast wordt het gebruikt om de urine te verdunnen bij mensen met een te hoog calcium gehalte in de urine. Het verhoogde calcium gehalte in de urine geeft namelijk een verhoogde kans op het krijgen van nierstenen. Ook wordt het gebruikt bij de behandeling van renale diabetes insipidus.

Hydrochloorthiazide wordt soms ook gebruikt om botverlies (osteopenie) tegen te gaan. Het zorgt er namelijk dat minder calcium het lichaam via de urine verlaat. Zo blijft het calcium beschikbaar voor inbouw in de botten. Ten slotte wordt het middel soms gebruikt bij de behandeling van hypoparathyreoïdie, de ziekte van Ménière en de ziekte van Dent.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook hydrochloorthiazide bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals:

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van hydrochloorthiazide.

Engelse vertaling

hydrochlorothiazide


chemische structuur hydrochloorthiazide
chemische structuur hydrochloorthiazide – bron: Ben Mills

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van hydrochloorthiazide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven