Bumetanide

Bijgewerkt op 29 augustus 2023

Wat is bumetanide?

Bumetanide is een geneesmiddel dat de aanmaak van urine door de nieren bevordert. Op die manier bevordert het de afdrijving van vocht uit het lichaam. Het wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij zich te veel vocht in het lichaam bevindt, zoals bijvoorbeeld oedeem.

Bumetanide wordt op de markt gebracht onder de merknaam Burinex. Er zijn ook diverse merkloze versies van het product beschikbaar. Het wordt geleverd als tablet en als injectievloeistof. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 1 mg, 2 mg en 5 mg bumetanide. De injectievloeistof heeft een concentratie van 0,5 mg/ml en wordt verpakt in ampullen van 4 ml.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Bumetanide wordt gebruikt bij de behandeling van oedeem, bijvoorbeeld bij hartfalen, nefrotisch syndroom en levercirrose. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van vochtophoping in de longen (longoedeem).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan bumetanide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, lusteloosheid, moeheid, zich zwak voelen, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), spierpijn, misselijkheid en buikpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bijvoorbeeld verlaging van het natrium gehalte, verlaging van het kalium gehalte en verlaging van het chloor gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Burinex.

ATC-code

C03CA02

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van bumetanide (Burinex) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven