Amiloride

Bijgewerkt op 30 augustus 2023

Wat is amiloride?

Amiloride is een plasmiddel. Het wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en oedeem.

Amiloride is een zogenaamd ‘kaliumsparend diureticum’. Dat is een plasmiddel dat ervoor zorgt dat minder kalium wordt uitgescheiden in de urine. Zo blijft meer kalium beschikbaar in het bloed.

Amiloride staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO (World Health Organization). In Nederland is amiloride alleen verkrijgbaar in combinatie met hydrochloorthiazide.

amiloride is een kaliumsparend diureticum
amiloride is een kaliumsparend diureticum

Hoe werkt het?

Amiloride bevordert de uitwisseling van natrium en kalium in de nierbuisjes. Dat betekent dat meer natrium wordt uitgescheiden, en minder kalium. Het verhoogt dus het natrium gehalte in de urine, vermindert het natrium gehalte in het bloed, verhoogt het kalium gehalte in het bloed en vermindert het kalium gehalte in de urine.

Normaal gesproken wordt een deel van het natrium dat vanuit de bloedsomloop in de urine wordt uitgescheiden weer terug opgenomen in het bloed. Amiloride gaat deze ‘reabsorbtie’ tegen. Zo wordt meer natrium uitgescheiden dan zonder amiloride. Door de osmotische werking ’trekt’ het natrium als het ware water mee in de urine. Zo neemt het volume van de urine toe, zodat meer urine wordt uitgeplast.

Toepassingen

Amiloride wordt gebruikt bij de behandeling van:

Bijwerkingen

Net als andere medicijnen heeft ook amiloride bijwerkingen. De onderstaande bijwerkingen worden het meest gemeld.

  • braken
  • minder eetlust
  • hoofdpijn
  • huiduitslag

In het bloed kan amiloride een verhoging van de kaliumspiegel (hyperkaliëmie) veroorzaken. Dit hangt samen met het werkingsmechanisme van het middel.

Engelse vertaling

amiloride

Duitse vertaling

Amilorid


amiloride molecuulstructuur
amiloride molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van amiloride vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven