Plaspillen

Bijgewerkt op 29 augustus 2023

Wat zijn plaspillen?

Plaspillen zijn geneesmiddelen die ervoor zorgen dat je meer gaat plassen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. De medische naam voor plaspillen is diuretica.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van plaspillen.

plaspillen (diuretica)
overzicht van de verschillende plaspillen (diuretica)

Hoe werken plaspillen?

Plaspillen zorgen ervoor dat meer urine wordt aangemaakt door de nieren. Hierdoor zal meer urine worden uitgeplast geplast. Er zijn verschillende manieren waarop plaspillen de uitscheiding van urine kunnen bevorderen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina van het betreffende soort middel.

Doordat plaspillen ervoor zorgen dat je meer gaat plassen verminderen ze de hoeveelheid vocht in het lichaam. Hierdoor zal ook de hoeveelheid vocht in het bloed afnemen. Het bloedvolume zal dan minder worden. Daardoor vermindert de spanning op de bloedvaten. De bloeddruk zal hierdoor dalen. Het hart hoeft daardoor ook minder hart te werken om het bloed door de slagaders te pompen.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Plaspillen worden voorgeschreven aan mensen die te veel vocht vasthouden, waardoor ze bijvoorbeeld oedemen en/of een hoge bloeddruk krijgen. Dat komt voor bij aandoeningen als hartfalen (slecht werkend hart) en bepaalde nierziekten. Plaspillen worden vooral voorgeschreven aan mensen met een hoge bloeddruk en/of hartfalen.

Welke bijwerkingen kunnen plaspillen geven?

Net als andere medicijnen kunnen plaspillen bijwerkingen geven. Welke dat zijn hangt af van het type plaspil. Sommige plaspillen verhogen de uitscheiding van het mineraal kalium in de urine. Hierdoor kan een te laag kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie) ontstaan. Voldoende kalium is van belang voor een goede prikkelgeleiding in het hart. Een tekort aan kalium kan leiden tot klachten als vermoeidheid en hartkloppingen. Bij ernstig kaliumtekort kunnen hartritmestoornissen optreden.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen op de webpagina’s over de afzonderlijke plaspillen.

Welke plaspillen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lisdiuretica, thiazide-diuretica en kaliumsparende diuretica.

Kaliumsparende diuretica hebben als voordeel dat ze de uitscheiding van kalium in de urine niet bevorderen. Ze veroorzaken dus geen verlaagd kalium gehalte in het bloed.

Andere talen

Engelse vertaling

diuretics

Duitse vertaling

Diuretika


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van plaspillen (diuretica) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven