Paracetamol

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is paracetamol?

Paracetamol is over de hele wereld het meest gebruikte middel om pijn te stillen en de koorts te verlagen. In de Verenigde Staten wordt het acetaminophen genoemd.

paracetamol losse tabletten

Paracetamol wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Panadol. Daarnaast is het verkrijgbaar als merkloos product.

Hoe werkt het?

Het zorgt ervoor dat de pijnsignalen niet meer door gegeven worden aan de hersenen. Zo worden deze signalen niet meer geregistreerd worden door de hersenen en zal de pijn langzaam weg gaan.

Bijwerkingen paracetamol

Bij normaal gebruik wordt paracetamol als een veilig middel beschouwd. Toch kunnen – net als bij andere geneesmiddelen – bij gebruik van paracetamol bijwerkingen ontstaan.

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen tijdens het gebruik:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter van paracetamol.

Verkrijgbaarheid

Paracetamol is vrijwel overal verkrijgbaar. Hiervoor heb je geen recept nodig van een dokter. Het is verkrijgbaar in tabletvorm, als zetpil, als drank, en als infusievloeistof. Deze laatste toedieningsvorm is alleen voor gebruik in injecties of infusen.

Een tablet begint ongeveer na 30 minuten in te werken en houdt zo’n 3 tot 6 uur aan. Een zetpil werkt na ongeveer 1 uur en de werking houdt hier zo’n 8 tot 12 uur aan. Het is dus ideaal om voor het slapen gaan een zetpil te gebruiken. Hierdoor heb je de hele nacht de pijnstillende werking.

Dosering

De maximale dosering voor een volwassen persoon is 6 tot 8 keer een tablet van 500 mg. Gebruik maximaal twee tabletten tegelijk. Dat is 1000 mg paracetamol.

Overdosering

Leverbeschadiging kan al optreden na doses van 6 g (bij kinderen > 140 mg/kg lichaamsgewicht). Ook is leverbeschadiging gerapporteerd na chronisch gebruik van 3–4 g per dag.

paracetamol structuurformule

Scroll naar boven