Bijgewerkt op 25 april 2023
Wat is tramadol?
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller. Het wordt gebruikt bij hevigere pijnen aangezien het een sterke pijnstillende werking heeft. Als eerst wordt er aangeraden om paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers in te nemen alvorens tramadol wordt gebruikt.
Tramadol wordt op de markt gebracht onder de merknamen Tramagetic en Tramal. Ook zijn merkloze versies van het middel beschikbaar. Tramagetic wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. Er zijn tabletten met 200 mg en met 300 mg tramadol. Tramal wordt geleverd als capsules en tabletten met gereguleerde afgifte. De capsules bevatten 50 mg tramadol, de tabletten met gereguleerde afgifte zijn beschikbaar met 100 mg, 150 mg en 200 mg tramadol. Daarnaast wordt Tramal ook als druppelvloeistof en als injectievloeistof geleverd.
Tolerantie van het lichaam
Aangezien tramadol een opioïd is, zal na verloop van tijd een hogere dosering nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen. Het lichaam raakt gewend aan het medicijn. Als er gestopt wordt met het nemen van de medicatie zullen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Sommige mensen hebben hier veel last van, sommige heel weinig. Als dit proces is doorlopen is de tolerantie voor de medicatie ook weer weg en kan volgende keer weer met een normale startdosering begonnen worden.
Welke bijwerkingen geeft het?
Bij het gebruik van elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. In de eerste week van het gebruik zullen deze bijwerkingen het sterkst zijn en hierna zullen ze na verloop van tijd weer verdwijnen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn obstipatie (verstopping van de darm), duizeligheid, misselijkheid, zweten en sufheid. Ook kunt u gaan hallucineren van het middel. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, stemmingswisselingen, allergische reacties en ademdepressie.
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Tramal.
Verkrijgbaarheid en dosering
Tramadol is enkel verkrijgbaar op doktersrecept verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar als tablet, bruistablet, zetpil, druppels, capsules en injectie. Zo kunt u zelf bepalen wat u het fijnst vindt om de medicatie in te nemen. De startdosering ligt tussen de 50 en 100 milligram. Naar mate u het langer achter elkaar gebruikt zult u ook steeds meer moeten gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen. Hier kunt u uw huisarts meer informatie over vragen.
Gebruik tijdens de zwangerschap
Het medicijn zal tijdens het gebruik ook in het bloed van de foetus terecht komen. Tijdens onderzoeken zijn er geen schadelijke complicaties opgetreden, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Zeker tegen het einde van de zwangerschap met het risico op ademdepressie bij een pasgeborene.