Sufentanil

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is sufentanil?

Sufentanil is een pijnstillend middel dat wordt gebruikt in de anesthesie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Sufenta. Naast Sufenta zijn er ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Sufenta wordt geleverd als injectievloeistof.

Hoe werkt het?

Sufentanil behoort tot een groep geneesmiddelen die opioïden wordt genoemd. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme van sufentanil op de webpagina over opioïden.

Voor welke indicaties wordt het gebruikt?

Sufentanil wordt gebruikt voor pijnbestrijding (anesthesie) tijdens operaties. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor pijnbestrijding tijdens moeilijke bevallingen en bij keizersnedes.

Welke dosering?

De dosering wordt per individu bepaald door de anesthesist. Deze doet dit aan de hand van verschillende gegevens, waaronder gewicht, leeftijd, algehele lichamelijke conditie en gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan sufentanil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, verhoogde hartfrequentie, koorts, hypertensie (hoge bloeddruk) of juist lage bloeddruk (hypotensie), hoofdpijn, duizeligheid, sufheid, obstipatie, blaasretentie, jeuk en onderdrukking van de ademhaling. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Sufenta.

ATC-code

N01AH03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven