Remifentanil

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is remifentanil?

Remifentanil is een sterk pijnstillend geneesmiddel (analgeticum). Het wordt gebruikt tijdens operaties. Remifentanil wordt op de markt gebracht door de firma Aspen onder de merknaam Ultiva. Ultiva is beschikbaar als (poeder voor concentraat voor) vloeistof voor infusie of injectie. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Naast Ultiva zijn ook merkloze producten (generica) beschikbaar met remifentanil als werkzame stof.

Hoe werkt het?

Remifentanil behoort tot de groep analgetica die opioïden wordt genoemd. Voor informatiei over het werkingsmechanisme verwijzen wij naar de webpagina over opioïden.

Bij welke aandoening wordt het gebruikt?

Remifentanil wordt gebruikt tijdens anesthesie en als pijnstiller (analgeticum) bij mensen die op de intensive care liggen en kunstmatig beademd worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan remifentanil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, lage bloeddruk (hypotensie), spierrigiditeit, vertraging van de hartslag (bradycardie), jeuk en onderdrukking van de ademhaling. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ultiva.

ATC-code

N01AH06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven