Pethidine

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is pethidine?

Pethidine is een sterk pijnstillend geneesmiddel (analgeticum). Het is beschikbaar als injectievloeistof. De wordt in een spier (intramusculair) of onder de huid (subcutaan) toegediend. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen. Er zijn ampullen met 1 ml en met 2 ml injectievloeistof. De concentratie van de injectievloeistof bedraagt 50 mg pethidine per milliliter.

Hoe werkt het?

Pethidine behoort tot een groep pijnstillers die opioïden wordt genoemd. Dit zijn van opium afgeleide middelen. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over opioïden.

Bij welke aandoeningen?

Pethidine wordt voorgeschreven bij hevige pijnklachten.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 25–100 mg per keer. De maximale dosering is 200 mg per keer. Het middel wordt intramusculair (in de spier) of subcutaan (onder de huid) gespoten. Indien nodig kan de injectie elke 3-4 uur worden gegeven, met een maximale dosering van 600 mg per dag.

De aanbevolen dosering voor kinderen is afhankelijk van het lichaamsgewicht en bedraagt 1–2 mg/kg lichaamsgewicht. Ook bij kinderen kan deze dosering, indien nodig, elke 3–4 uur gegeven worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere pijnstillers kan pethidine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, droge mond, duizeligheid, obstipatie en blaasretentie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van pethidine.

ATC-code

N02AB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven