Nalbufine

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is nalbufine?

Nalbufine is een sterk pijnstillend geneesmiddel (analgeticum). Het wordt op de markt gebruikt door Altamedics onder de merknaam Nubain. Nubain wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof heeft een concentratie van 10 mg nalbufine per milliliter en kan worden toegediend in een spier (intramusculair), onder de huid (subcutaan) of direct in de bloedbaan (intraveneus). Naast Nubain zijn er ook merkloze (generieke) producten met nalbufine beschikbaar.

Hoe werkt het?

Nalbufine behoort, net als morfine, tot een groep pijnstillers die opioïden wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Nalbufine wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige pijn, zoals bijvoorbeeld na operaties.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is 10 mg of 20 mg nalbufine, eventueel elke 3 tot 6 uur herhalen. Maximum dosering is 20 mg per keer. Voor kinderen en jongvolwassenen wordt de dosering bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht. De aanbevolen dosering is 0,1-0,2 mg/kg lichaamsgewicht, eventueel elke 3 tot 6 uur herhalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere pijnstillers kan nalbufine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, droge mond, duizeligheid, overmatig zweten, hoofdpijn, somberheid, misselijkheid en braken. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Nubain.

ATC-code

N02AF02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven