Morfine

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is morfine?

Morfine is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij hevige pijn. Daarnaast wordt het ook gebruikt ter verlichting van het lijden bij mensen in de laatste levensfase. Geneesmiddelen met morfine worden geleverd als tabletten, als zetpillen, als drank en als vloeistof voor injectie of infusie. De tabletten zijn ook beschikbaar met gereguleerde afgifte. Hierdoor werken ze langer.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Een veel voorkomende bijwerking is obstipatie (darmverstopping). Om dit tegen te gaan kan een laxeermiddel worden voorgeschreven. Verder leidt gebruik van morfine vaak tot sufheid. Daarom kunnen bij gebruik van morfine geen ingewikkelde taken worden verricht die gevaar op kunnen leveren. Zo is het gedurende de eerste twee weken van gebruik niet toegestaan om een auto te besturen. Gelijktijdig gebruik van alcohol versterkt de sufheid.

Stoppen met het gebruik van morfine

Wanneer morfine na langere tijd kan worden gestopt is het van belang om langzaam af te bouwen. Anders kunnen namelijk ontwenningsverschijnselen ontstaan.

1 gedachte over “Morfine”

  1. Hanneke van Houtert

    Ik ben een oud-verpleegkundige. Vroeger was morfine een middel wat niet zoveel gebruikt werd en er was bovendien een zeer strakke kontrole op. Hoe is dat tegenwoordig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven