Methadon

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is methadon?

Methadon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van heroïneverslaving en andere opioïdverslavingen. Het wordt geleverd als tablet, als drank en als injectievloeistof. De tabletten zijn verkrijgbaar in vijf sterktes, namelijk met respectievelijk 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg en 50 mg. De drank heeft een concentratie van 5 mg methadon per milliliter en wordt geleverd in flacons van 100 ml. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen van 2 ml in een concentratie van 10 mg methadon per milliliter.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Methadon wordt gebruikt bij de behandeling van ontwenningsverschijnselen na het stoppen van gebruik van heroïne of andere opioïden. Het wordt vooral voorgeschreven aan mensen met heroïneverslaving die stoppen met het gebruik van heroïne.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan methadon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, obstipatie, hoofdpijn, slaperigheid, droge mond, duizeligheid, onscherp zien en sufheid. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van methadon.

ATC-code

N07BC02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven