Fentanyl

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is fentanyl?

Fentanyl is een pijnstillend geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van aanhoudende pijn die moeilijk met andere pijnstillers te behandelen is. Het middel is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, waaronder pleister, injectie, en smelttablet. Fentanyl pleisters worden op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Durogesic. Naast Durogesic zijn ook merkloze (generieke) pleisters met fentanyl beschikbaar.

Hoe werkt het?

Fentanyl is een opioïd. Opioïden zijn morfine-achtige stoffen. Ze blokkeren de zogenaamde opioïd-receptoren op de celmembraan. Hierdoor worden pijnprikkels geblokkeerd. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over opioïden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fentanyl pleisters worden voornamelijk gebruikt bij de behandeling van ernstige chronische pijn.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook fentanyl bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, overgeven, darmverstopping, zich zwak voelen, jeuk en zweten. Verder komen verwardheid, somberheid, angst, verminderd bewustzijn, draaiduizeligheid, moeheid en buikpijn vaak voor. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder neutropenie (afname van het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Durogesic.

ATC-code

N02AB03

1 gedachte over “Fentanyl”

  1. Jeroen den Hartog

    Ik heb de ziekte van Bechterew, en heb chronische hoofdpijn, en niets helpt, het is echt de meest afschuwelijk soort pijn, die altijd aanwezig is, deze pijn. A
    Ik gebruik ook al methadon tegen de pijn.
    Gezien et feit Fentanyl zeer locaal toepasbaar lijkt het voor mij een goed middel. Het lijk niet meer uit te stralen naar mijn schouders, hoofd, en naar mijn schouderbladen, het is echt heel echt een goedmiddidedels4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven