Buprenorfine

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is buprenorfine?

Buprenorfine is een sterk pijnstillend geneesmiddel. Het wordt op de markt gebracht als pleister met gereguleerde afgifte, als oromucosale tablet (smelttablet) en als injectievloeistof. De pleisters worden verkocht onder de merknamen BuTrans (fabrikant: Mundipharma) en Transtec (fabrikant: Grünenthal). De smelttablet (sublinguale tablet) en injectievloeistof worden verkocht onder de merknaam Temgesic (fabrikant: Indivior). De smelttablet wordt verkocht onder de merknaam Temgesic SL (‘sublingual’) en bevat 0,2 mg buprenorfine. De injectievloeistof wordt geleverd in een ampul met 0,3 mg buprenorfine. De pleisters worden geleverd in verschillende sterktes.

Hoe werkt het?

Buprenorfine behoort tot een groep geneesmiddelen die opioïden wordt genoemd. Deze middelen lijken op morfine.

Bij welke aandoeningen?

Buprenorfine injecties en smelttabletten worden gebruikt bij de behandeling van pijn na operaties (postoperatieve pijn). De pleisters en de smelttabletten worden gebruikt bij de behandeling van chronische pijn bij mensen met kanker. Smelttabletten zijn met name geschikt voor mensen met slikklachten, bijvoorbeeld ten gevolge van keelkanker. Ze lossen op onder de tong en hoeven dus niet als hele tablet doorgeslikt te worden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan buprenorfine bijwerkingen geven. De bijwerkingen die optreden zijn afhankelijk van de manier waarop het middel wordt toegediend. De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van de pleister zijn misselijkheid, huiduitslag en jeuk. Bij gebruik van de sublinguale tablet (smelttablet) treden vooral sufheid, draaiduizeligheid en misselijkheid op. Na toediening van buprenorfine per injectie of infuus is vooral sprake van slaperigheid en lusteloosheid. Verder komen kortademigheid, droge mond, duizeligheid, buikpijn, obstipatie, braken, opgeblazen gevoel, moeheid, zich zwak voelen, hoofdpijn en nervositeit vaak voor. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van buprenorfine.

ATC-code

N02AE01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven