Alfentanil

Bijgewerkt op 25 april 2023

Wat is alfentanil?

Alfentanil is een geneesmiddel dat een sterk pijnstillende werking heeft. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Rapifen. Rapifen wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Het middel wordt gebruikt in de anesthesiologie om tijdens operaties de pijn te onderdrukken.

Hoe werkt het?

Alfentanil behoort tot de zogenaamde opioïden. Dat zijn van morfine afgeleide stoffen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over opioïden.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Alfentanil wordt als pijnstillend middel (analgeticum) gebruikt tijdens kleine chirurgische ingrepen. Daarnaast wordt het gebruikt in combinatie met een slaapmiddel (hypnoticum) voor anesthesie bij kinderen die geopereerd worden.

Welke dosering?

De dosering is voor iedereen verschillend. Deze wordt namelijk bepaald aan de hand van lichaamsgewicht, leeftijd, de medische voorgeschiedenis, de algehele lichamelijke toestand, gebruik van andere geneesmiddelen, het type anesthesie en het type operatie. De anesthesist bepaalt welke dosering wordt gebruikt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anesthesiologische middelen kan alfentanil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, slaperigheid, duizeligheid, onderdrukking van de ademhaling, moeheid en pijn op de injectieplaats. Ook kunnen snelle hartslag, langzame hartslag, verhoging van de bloeddruk of juist verlaging van de bloeddruk optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Rapifen.

ATC-code

N01AH02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven