Pentosanpolyzwavelzuur

Bijgewerkt op 18 september 2023

Wat is pentosanpolyzwavelzuur?

Pentosanpolyzwavelzuur is een geneesmiddel tegen blaaspijnsyndroom. Het wordt op de markt gebracht door Pharmanovia onder de merknaam Elmiron. Elmiron wordt geleverd in capsules. Elke capsule bevat 100 mg pentosanpolyzwavelzuur.

verpakking Elmiron (pentosanpolyzwavelzuur)
verpakking Elmiron (pentosanpolyzwavelzuur)

Een andere naam voor pentosanpolyzwavelzuur is pentosanpolysulfaatnatrium.

Hoe werkt het?

Pentosanpolyzwavelzuur lijkt chemisch heel erg op stofjes die in de blaas het blaasslijmvlies beschermen. Daarom wordt er van uit gegaan dat het middel een beschermend laagje over het slijmvlies van de blaas aanlegt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Pentosanpolyzwavelzuur wordt gebruikt bij de behandeling van blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis).

Wat doet het?

Pentosanpolyzwavelzuur vermindert pijnklachten van de blaas. Ook zorgt het ervoor dat je minder vaak moet plassen.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering is driemaal per dag 100 mg. De capsules dienen zonder voedsel te worden ingenomen, tenminste 1 uur vóór of 2 uur na een maaltijd.

Neem pentosanpolyzwavelzuur in op een lege maag, dus 1 uur voor of 2 uur na het eten. Dan werkt dit medicijn het best.
Verdeel het aantal capsules zo goed mogelijk over de dag. Zo heeft u de hele dag voldoende van dit medicijn in uw lichaam.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan pentosanpolyzwavelzuur bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, koude rillingen, misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, pijn in de rug, pijn in het bekken, haaruitval, zich zwak voelen, infecties, bloedverlies uit de anus, en perifeer oedeem. Soms ontstaan afwijkingen in het bloed, zoals bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Elmiron. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Synoniemen

pentosanpolysulfaatnatrium

Engelse vertaling

pentosan polysulfate

ATC-code

G04BX15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven