Patisiran

Bijgewerkt op 4 februari 2024

Wat is patisiran?

Patisiran is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van familiaire transthyretine amyloïdpolyneuropathie. Het wordt op de markt gebracht door de firma Alnylam onder de merknaam Onpattro. Onpattro wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

verpakking Onpattro (patisiran) injectievloeistof

Hoe werkt het?

Patisiran remt de aanmaak van het TTR-eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van de polyneuropathie bij mensen met familiaire transthyretine amyloïdpolyneuropathie.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Patisiran wordt gebruikt voor de behandeling mensen met familiaire transthyretine amyloïdpolyneuropathie, oftewel polyneuropathie bij mensen met erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose (hATTR-amyloïdose).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan patisiran bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, oedeem, blozen, misselijkheid, kortademigheid, hoesten, buikpijn, pijn op de borst, pijn in de gewrichten, spierpijn, pijn in de rug, nekpijn, hartkloppingen, snelle hartslag, hoge bloeddruk of juist lage bloeddruk, en een opgezwollen gezicht.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Onpattro. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N07XX12


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Onpattro (patisiran) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven