Piroxicam

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is piroxicam?

Piroxicam is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het middel wordt vooral gebruikt bij de behandeling van gewrichtsaandoeningen. Het wordt op de markt gebracht als capsule en als dispergeerbare tablet. Zowel de capsule als de tablet zijn beschikbaar met 10 mg en met 20 mg piroxicam.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Piroxicam wordt gebruikt bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage), reumatoïde artritis en spondylitis ankylopoëtica (ziekte van Bechterew).

Welke dosering?

De maximale dosering is 20 mg per dag. De capsule dient in het geheel met een ruime hoeveelheid melkt of water te worden ingenomen, iedere dag rond hetzelfde tijdstip en tijdens of direct na de maaltijd. De dispergeerbare tablet kan eerst aan een hoeveelheid water worden toegevoegd, waarna de tablet uiteenvalt en een suspensie vormt die opgedronken kan worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan piroxicam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, bloed braken en bloed in de ontlasting. Ook kunnen complicaties optreden, waaronder een maagontsteking, maagzweer, maagperforatie en maagbloeding. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van piroxicam.

ATC-code

M01AC01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven