Nabumeton

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is nabumeton?

Nabumeton is een geneesmiddel tegen pijnklachten (analgeticum). Het middel behoort tot de groep van de NSAIDs. Het wordt op de markt gebracht door Mylan onder de merknaam Mebutan. Mebutan wordt geleverd als gewone tablet en als tablet om op te lossen in water (‘Dispers-tablet’). Elke tablet bevat 1000 mg nabumeton.

Hoe werkt het?

Nabumeton is een zogenaamde NSAID. Dat staat voor ‘non-steroid anti-inflammatory drug’. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over NSAIDs.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nabumeton wordt vooral gebruikt bij gewrichtspijn, zoals dat bijvoorbeeld optreedt bij reumatoïde artritis en artrose (gewrichtsslijtage).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is 1000 mg (1 gram) voor het naar bed gaan. Bij ernstige of aanhoudende klachten kan de dosering eventueel worden verhoogd naar maximaal 2000 mg (2 gram) per dag, verdeeld over twee doses. De gewone tablet heeft een breukstreep zodat deze kan worden gesplitst in twee helften van elk 500 mg. De gewone tablet wordt zonder te kauwen ingenomen met water. De Dispers-tablet wordt opgelost in water en, na goed roeren, ingenomen.

De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg in dat geval altijd het advies van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere NSAIDs kan nabumeton bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie, diarree, oorsuizen, huiduitslag, jeuk, achteruitgang van het gehoor, slapeloosheid, nervositeit, duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, bloedneus, veel zweten, zich zwak voelen en vermoeidheid. Ook kunnen complicaties optreden, waaronder gastritis (maagontsteking). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Mebutan.

ATC-code

M01AX01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven