Metamizol

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is metamizol?

Metamizol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmend middel. Het behoort tot de ontstekingsremmende pijnstillers van de groep van de NSAID’s. Metamizol wordt geleverd als tablet en als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen van 2 milliliter. Het kan zowel in een bloedvat (intraveneus) als in een spier (intramusculair) worden toegediend. Elke milliliter injectievloeistof bevat 500 milligram van de werkzame stof.

Het middel werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Novalgin. Tegenwoordig worden de tabletten verkocht door Allgen Pharmaceuticals onder de merknaam Dolamizol. Er zijn tabletten met 250 mg en met 500 mg metamizol.

Bij welke aandoeningen?

Metamizol wordt gebruikt om pijn na operaties (postoperatieve pijn) tegen te gaan. Verder wordt het soms gebruikt bij de behandeling van heftige acute pijn, of hoge koorts als andere middelen geen effect hebben gehad of niet gebruikt mogen worden.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering voor oudere kinderen en volwassenen is 500 mg – 1000 mg langzaam direct in het bloed (intraveneus) toedienen. Deze dosering mag maximaal vier keer per dag worden toegepast. Tussen twee doseringen dient ten minste vier uur te zitten. De behandelend arts kan redenen hebben om de dosering aan te passen, bijvoorbeeld bij ouderen en mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) of een slecht werkende lever (leverfalen).

Voor kinderen tot 15 jaar geldt dat de dosering afhankelijk is van het lichaamsgewicht. De gebruikelijke dosering bedraagt 8–16 mg per kilogram lichaamsgewicht. Zo nodig kan dit vier keer per dag worden toegepast met intervallen van 6–8 uur.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van metamizol.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere ontstekingsremmende pijnstillers kan metamizol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, reacties op de injectieplaats en ontsteking van oppervlakkige bloedvaten (flebitis).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van metamizol.

ATC-code

N02BB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven