Meloxicam

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is meloxicam?

Meloxicam is een pijnstillend en ontstekingsremmend geneesmiddel. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die NSAIDs wordt genoemd. Oorspronkelijk werd het middel op de markt gebracht onder de merknaam Movicox. Op dit moment zijn in Nederland alleen merkloze versies van het middel beschikbaar. Meloxicam wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 7,5 mg en met 15 mg van de werkzame stof.

Bij welke aandoeningen?

Meloxicam wordt meestal voorgeschreven aan patiënten met pijnklachten, bijvoorbeeld gewrichtspijn door gewrichtsslijtage (artrose), reumatoïde artritis of spondylitis ankylopoetica.

Welke dosering?

De meest gebruikte dosering is eenmaal per dag 7,5 mg. Eventueel kan de dosering worden opgehoogd naar eenmaal per dag 15 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze dosering af te wijken. De dagelijkse dosis in één keer innemen met water (of een andere vloeistof) tijdens de maaltijd.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere NSAID’s kan ook meloxicam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, misselijkheid, braken, obstipatie (darmverstopping), flatulentie (veel winden laten), diarree en hoofdpijn. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, oprispingen en slaperigheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van de leverwaarden en van het kalium gehalte (hyperkaliëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van meloxicam.

ATC-code

M01AC06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven