Indometacine

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is indometacine?

Indometacine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van pijn en ontstekingen. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Indocid. Tegenwoordig zijn in Nederland merkloze versies van het middel op de markt. Deze worden geleverd als capsule en als zetpil. Er zijn capsules met 25 mg en met 50 mg indometacine. De zetpillen bevatten 50 mg of 100 mg indometacine.

Hoe werkt het?

Indometacine behoort tot de groep van de niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs). Kijk voor meer informatie op de webpagina over NSAIDs.

Bij welke aandoeningen?

Indometacine wordt gebruikt bij verschillende reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jeugreuma en de ziekte van Bechterew. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van gewrichtsslijtage. Andere aandoeningen waarbij het middel wordt voorgeschreven zijn onder andere peesontsteking (tendinitis), jicht en lage rugpijn (lumbago). Ook wordt het soms voorgeschreven tegen pijn na een operatie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als alle andere medicijnen kan ook indometacine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, oorsuizen, hoofdpijn, slaperigheid, lusteloosheid, misselijkheid, darmverstopping, opgeblazen gevoel in de buik en moeheid. Daarnaast kunnen ook afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd ALAT en een verhoogd ASAT.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van indometacine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven