Fenylbutazon

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is fenylbutazon?

Fenylbutazon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van pijnklachten bij mensen met de ziekte van Bechterew en reactieve artritis. Het wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 100 mg fenylbutazon.

Hoe werkt het?

Fenylbutazon is een zogenaamde NSAID. Dat staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over NSAIDs.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fenylbutazon wordt gebruikt bij de behandeling van zogenaamde ‘seronegatieve spondyloartropathieën’. Daaronder vallen ziektebeelden als spondylitis ankylopoetica (M. Bechterew) en reactieve artritis.

Welke dosering?

De aanbevolen bedingdosering is tweemaal per dag 200 mg gedurende twee dagen. Daarna eenmaal per dag 100 mg. De capsules dienen in ’t geheel (dus zonder kauwen) te worden doorgeslikt met een ruime hoeveelheid water.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere NSAIDs kan fenylbutazon bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen complicaties optreden zoals schildklierafwijkingen, maagbloedingen en maagzweren. In het bloed kunnen afwijkingen voorkomen als leukopenie (verlaagd aantal witte bloedcellen) en trombocytopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van fenylbutazon.

ATC-code

M01AA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven