Diclofenac

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is diclofenac?

Diclofenac is een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt. Het wordt gebruikt om pijn te stillen, koorts te verlagen en ontstekingen te remmen.

Het middel is beschikbaar in tabletvorm, als zetpil, als gel, en als injectie voor toediening in spieren (intramusculaire injectie).

diclofenac tabletten
diclofenac tabletten

Diclofenac wordt vooral gebruikt bij pijn door ontstekingen wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan jicht, gewrichtspijn en artritis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij pijnen die niet goed reageren op gebruik van paracetamol, bijvoorbeeld pijn bij een niersteenaanval.

Diclofenac moet niet gedurende lange tijd worden gebruikt in verband met de kans op gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) en aantasting van de nieren. Wees dus terughoudend met het gebruik van dit middel.

Werking van diclofenac

Diclofenac zorgt ervoor dat de pijn signalen die de zenuwen naar de hersenen sturen worden verstoord. Hierdoor wordt de pijn niet meer geregistreerd door de hersenen en zal de pijn langzaam weg gaan. Daarnaast werkt het ook remmend bij ontstekingen, zodat zwellingen en roodheid zullen verminderen.

Toepassingen

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn komt vaak voor, zeker als u veel en intensief sport. U kunt altijd een verkeerde beweging maken waardoor u bijvoorbeeld uw enkel verzwikt. Het is belangrijk om dit gelijk goed te koelen. U kunt ook een drukverband aanleggen om het gewricht te ondersteunen. Heeft u echt veel pijn, dan kunt u als eerst een paracetamol innemen om de pijn te verzachten. Als dit niet werkt kan uw huisarts diclofenac voorschrijven.

Niersteenaanval

Bij niersteenaanvallen kan diclofenac snel verlichting geven. In het ziekenhuis of bij de huisarts wordt het middel dan vaak als injectie in een spier toegediend. Dit wordt ‘intramusculaire injectie’ genoemd. Patiënten kunnen het middel zelf als zetpil toedienen.

Bijwerkingen diclofenac

Net als bij andere geneesmiddelen kunnen ook bij gebruik van diclofenac bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dit zijn bijwerkingen die gemeld zijn. Als u last heeft van een bijwerking die niet vermeld staat in de bijsluiter, neem dan contact op met uw dokter. Deze zal u verder kunnen vertellen wat u in dit geval moet doen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Omdat het middel afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind wordt gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden. Desondanks kan de behandelend arts besluiten het middel toch voor te schrijven tijdens de zwangerschap, namelijk als de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Gebruik bij borstvoeding

Bij gebruik tot 150 mg per dag wordt slechts een zeer geringe hoeveelheid van het middel in de moedermelk uitgescheiden. Hiervan zijn geen nadelige gevolgen bij het kind te verwachten. Bij hogere doseringen is het raadzaam om de arts te raadplegen.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen wij naar de bijsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven