Bijgewerkt op 23 oktober 2022 door Simpto.nl
Wat is diclofenac?
Diclofenac is een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt. Het wordt gebruikt om pijn te stillen, koorts te verlagen en ontstekingen te remmen.
Het middel is beschikbaar in tabletvorm, als zetpil, als gel, en als injectie voor toediening in spieren (intramusculaire injectie).
Diclofenac wordt vooral gebruikt bij pijn door ontstekingen wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan jicht, gewrichtspijn en artritis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij pijnen die niet goed reageren op gebruik van paracetamol, bijvoorbeeld pijn bij een niersteenaanval.
Diclofenac moet niet gedurende lange tijd worden gebruikt in verband met de kans op gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) en aantasting van de nieren. Wees dus terughoudend met het gebruik van dit middel.
Werking van diclofenac
Diclofenac zorgt ervoor dat de pijn signalen die de zenuwen naar de hersenen sturen worden verstoord. Hierdoor wordt de pijn niet meer geregistreerd door de hersenen en zal de pijn langzaam weg gaan. Daarnaast werkt het ook remmend bij ontstekingen, zodat zwellingen en roodheid zullen verminderen.
Toepassingen
Gewrichtspijn
Gewrichtspijn komt vaak voor, zeker als u veel en intensief sport. U kunt altijd een verkeerde beweging maken waardoor u bijvoorbeeld uw enkel verzwikt. Het is belangrijk om dit gelijk goed te koelen. U kunt ook een drukverband aanleggen om het gewricht te ondersteunen. Heeft u echt veel pijn, dan kunt u als eerst een paracetamol innemen om de pijn te verzachten. Als dit niet werkt kan uw huisarts diclofenac voorschrijven.
Niersteenaanval
Bij niersteenaanvallen kan diclofenac snel verlichting geven. In het ziekenhuis of bij de huisarts wordt het middel dan vaak als injectie in een spier toegediend. Dit wordt ‘intramusculaire injectie’ genoemd. Patiënten kunnen het middel zelf als zetpil toedienen.
Bijwerkingen diclofenac
Net als bij andere geneesmiddelen kunnen ook bij gebruik van diclofenac bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:
- brandend gevoel in de borstkas (brandend maagzuur)
- duizeligheid
- hoofdpijn
- moeheid
- verstopping
- draaiduizeligheid
- overgevoelig voor zonlicht
- misselijk
- slaperigheid
- buikpijn
- geen trek in eten
- huiduitslag
- vol gevoel in de buik
- slecht horen met beide oren
- dyspepsie
- braken
- diarree
- pijn in de mond
- rode huid
- veel boeren laten
- veel winden laten
- buikkrampen
- depressief
- slecht slapen
- koorts
- oorsuizen in beide oren
- keelpijn of geïrriteerde keel
- geen of weinig lichaamshaar
- haaruitval van hoofdhaar
- nare dromen
- dubbel zien
- onscherp zien met beide ogen
- snel boos of geirriteerd
- kortademigheid
- bloederige diarree
- jeukende rode plekken of bulten (galbulten)
- zwarte ontlasting
- bloedarmoede
- verstopping
Dit zijn bijwerkingen die gemeld zijn. Als u last heeft van een bijwerking die niet vermeld staat in de bijsluiter, neem dan contact op met uw dokter. Deze zal u verder kunnen vertellen wat u in dit geval moet doen.
Gebruik tijdens zwangerschap
Omdat het middel afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind wordt gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden. Desondanks kan de behandelend arts besluiten het middel toch voor te schrijven tijdens de zwangerschap, namelijk als de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.
Gebruik bij borstvoeding
Bij gebruik tot 150 mg per dag wordt slechts een zeer geringe hoeveelheid van het middel in de moedermelk uitgescheiden. Hiervan zijn geen nadelige gevolgen bij het kind te verwachten. Bij hogere doseringen is het raadzaam om de arts te raadplegen.
Verder lezen
Voor meer informatie over dit middel verwijzen wij naar de bijsluiter.