Dexketoprofen

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is dexketoprofen?

Dexketoprofen is een pijnstiller. Het behoort tot de groep van de NSAIDs. Dexketoprofen wordt op de markt gebracht door Menarini onder de merknaam Stadium. Stadium wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 25 mg dexketoprofen.

Hoe werkt het?

Dexketoprofen is een zogenaamde NSAID. Dat staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over NSAIDs.

Bij welke aandoeningen?

Dexketoprofen wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten pijn, waaronder menstruatiepijn, spierpijn en kiespijn.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 4-6x per dag 12,5 mg of 3x per dag 25 mg. De maximum dosering is 75 mg per dag, voor ouderen aanvankelijk 50 mg per dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts. Geadviseerd wordt om de tablet minimaal 30 minuten voor een maaltijd in te nemen met een glas water. Bij maagklachten de tablet(ten) tijdens of direct na de maaltijd innemen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere pijnstillers kan dexketoprofen bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, darmverstopping (obstipatie), duizeligheid, hoofdpijn, zich zwak voelen, moeheid en hartkloppingen. Ook kunnen complicaties optreden, waaronder ontsteking van de maag (gastritis), maagzweer (ulcus pepticum) en een maagbloeding. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Stadium.

ATC-code

M01AE17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven