Broomfenac

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is broomfenac?

Broomfenac is een geneesmiddel dat ontsteking tegengaat. Het behoort tot een groep middelen die NSAIDs worden genoemd. Broomfenac wordt op de markt gebracht door Bausch & Lomb onder de merknaam Yellox. Yellox wordt geleverd als oogdruppels voor de behandeling van oogontsteking. De oogdruppels worden geleverd in een verpakking van 5 milliliter met een sterkte van 0,09% (0,9 mg/ml).

Hoe werkt het?

Broomfenac is een zogenaamde NSAID (non-steroid anti-inflammatory drug). Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over NSAIDs.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Broomfenac oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van oogontsteking na een staaroperatie (cataractextractie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 1 druppel Yellox in het aangedane oog, gedurende twee weken. Tijdens en direct na toediening in het oog de traanbruis 1-3 minuten dichtdrukken. Dit voorkomt dat het geneesmiddel afvloeit via de traanbuis naar de neus-keelholte.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan broomfenac bijwerkingen geven. Bij toediening als oogdruppels zijn de meest voorkomende bijwerkingen irritatie van het oog, wazig zien, aantasting van het hoornvlies, afwijkingen aan het netvlies, overgevoeligheid voor licht (fotofobie), afscheiding uit het oog en oedeem van het ooglid. Voor meer informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Yellox. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

S01BC11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven