Acetylsalicylzuur

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is acetylsalicylzuur?

Acetylsalicylzuur is een geneesmiddel met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Het wordt gebruikt bij de behandeling van allerlei verschillende aandoeningen.

Acetylsalicylzuur wordt geleverd als tablet, bruistablet en als (poeder voor) injectievloeistof. De tablet wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Aspirine. Er zijn tabletten met 100 mg en met 500 mg van de werkzame stof. Tevens wordt de tablet verkocht als merkloos (generiek) product. Elke generieke tablet bevat 500 mg van de werkzame stof.

De bruistablet wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknamen Alka-Seltzer en Aspro Bruis. Elke bruistablet Alka-Seltzer bevat 324 mg van de werkzame stof. Tabletten Aspro Bruis bevatten 500 mg acetylsalicylzuur. De poeder voor injectievloeistof wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Aspégic.

Voor welke indicaties?

Acetylsalicylzuur tabletten worden gebruikt bij de behandeling van koorts, hoofdpijn bij griep en verkoudheid, en na inenting (vaccinatie). Daarnaast ook bij kiespijn, menstruatiepijn, spit, spierpijn, zenuwpijnen en gewrichtspijn.

Acetylsalicylzuur per infuus wordt gebruikt voor de behandeling van reumatische aandoeningen, lumbago, zenuwpijn (neuralgie), hyperthermie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan acetylsalicylzuur bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, misselijkheid, overgeven en een vol gevoel in de buik.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Aspirine.

ATC-code

N02BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven