NSAID

Bijgewerkt op 23 oktober 2022

Wat is een NSAID?

NSAID’s zijn een groep van ontstekingsremmende pijnstillers. NSAID’s is een afkorting voor de engelse term ‘Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs’, oftewel ‘niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen‘. NSAID’s worden zeer vaak gebruikt. Sommige van deze middelen zijn ook zonder doktersrecept te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld ibuprofen.

Welke NSAID’s zijn er?

De volgende geneesmiddelen worden gerekend tot de groep van de NSAID’s:

Hoe werken NSAID’s?

NSAIDs verlichten pijn, verminderen ontsteking en gaan koorts tegen. Ze doen dit door bepaalde enzymen in ons lichaam te remmen. Het gaat om de enzymen COX-1 en COX-2. In de cellen van ons lichaam zijn deze enzymen van belang voor de aanmaak van stoffen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ontstekingsreacties. Het gaat dan om stoffen die prostaglandines worden genoemd. Daarnaast spelen ze ook een rol bij de vorming van stoffen die een rol spelen bij de bloedstolling.

Bij welke aandoeningen worden NSAID’s gebruikt?

NSAIDs verminderen pijn, ontsteking en koorts. Ze worden daarom gebruikt bij veel verschillende aandoeningen, waaronder:

Welke bijwerkingen kunnen NSAID’s geven?

NSAID’s kunnen, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere bloedingen in het maagdarmkanaal. NSAID’s remmen namelijk de samenklontering van bloedplaatjes (trombocytenaggregatie). Hierdoor is het risico op aanhoudende bloedingen verhoogd. Ook treden vaker blauwe plekken op. Verder kan (langdurig) gebruik van dit soort middelen leiden tot een verminderde werking van de nieren (nierfalen). Een ander mogelijk effect op de nieren is onderdrukking van de aanmaak van erytropoëtine. Dit kan leiden tot bloedarmoede (anemie). Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, niet-steroïde anti-inflammatoire middelen

Engelse vertaling

non-steroidal anti-inflammatory drug, NSAID

1 gedachte over “NSAID”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven