Elbasvir-grazoprevir

Bijgewerkt op 4 juni 2024

Wat is elbasvir/grazoprevir (Zepatier)?

Elbasvir/grazoprevir is een combinatie van twee geneesmiddelen tegen virussen (antivirale middelen). Deze combinatie wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zepatier. Zepatier wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde vormen van hepatitis C.

verpakking Zepatier (elbasvir/grazoprevir)
verpakking Zepatier (elbasvir/grazoprevir) – bron: MSD

Hoe werkt het?

Zepatier bevat twee actieve stoffen, elbasvir en grazoprevir. Elbasvir is een zogenaamde NS5A-remmer. Grazoprevir is een zogenaamde HCV-proteaseremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Zepatier wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met chronische hepatitis C. Het gaat dan om het zogenaamde genotype 1 en 4 bij volwassen patiënten.

In welke dosering?

Zepatier dient eenmaal per dag te worden ingenomen gedurende minimaal 12 weken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan Zepatier bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Zepatier (elbasvir-grazoprevir).


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Zepatier vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven