Fezolinetant

Bijgewerkt op 13 mei 2024

Wat is fezolinetant?

Fezolinetant is een geneesmiddel tegen bepaalde overgangsklachten. Het wordt op de markt gebracht door Astellas Pharma onder de merknaam Veoza. Veoza wordt geleverd als filmomhulde tablet. Elke tablet bevat 45 mg fezolinetant. De tablet dient dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip in z’n geheel te worden ingenomen met vloeistof.

verpakking Veoza – bron: shop-apotheke.com

Hoe werkt het?

Fezolinetant is een zogenaamde selectieve neurokinine-3 receptor antagonist (NK3-antagonist). Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over NK3-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fezolinetant wordt gebruikt bij de behandeling van opvliegers / hot flushes.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 45 mg fezolinetant (1 tablet). De arts kan redenen hebben om de dosering aan te passen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan fezolinetant bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, buikpijn en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verhoogd ALAT gehalte en een verhoogd ASAT gehalte. Heel zelden is een vorm van kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom) gemeld.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Veoza. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Engelse vertaling

fezolinetant, Veozah

ATC-code

G02CX06


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Veoza (fezolinetant) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Fezolinetant”

  1. Bij gebruik van het 1e tabletje de hele dag geen opvliegers gehad. Gebruik nu 2 weken en vooralsnog gaat het nog steeds goed. Een aanrader voor vrouwen met opvliegers en nachtelijk zweten, het helpt echt! Althans, mij wel. Wel duur omdat je het zelf moet betalen en de apotheek doet er nog een schepje bovenop, rekent 20 euro omdat het een eerste levering is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven