Cytisinicline

Bijgewerkt op 9 december 2022 door Simpto.nl

Wat is cytisinicline?

Cytisinicline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als ondersteuning voor het stoppen met roken. Het wordt op de markt gebracht door de Poolse firma Aflofarm onder de merknaam Decigatan. Decigatan wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 1,5 mg cytisinicline.

verpakking Decigatan (cytisinicline) tabletten
verpakking Decigatan tabletten – bron: decigatan.com

Cytisinicline behoort tot een groep geneesmiddelen die nicotine-agonisten worden genoemd. Cytisinicline werd voorheen cytisine genoemd. Het is een plantaardig stofje dat afkomstig is van de goudenregen.

cytisinicline (cytisine) is afkomstig van de goudenregen plant
cytisinicline (cytisine) is afkomstig van de goudenregen plant

Hoe werkt het?

Cytisinicline bindt aan dezelfde receptor in de hersenen als nicotine, maar heeft niet de verslavende werking van nicotine. Daardoor wordt het makkelijker om te stoppen met roken.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cytisinicline wordt gebruikt bij de behandeling van nicotineverslaving. Met andere woorden, het middel wordt gebruikt door mensen die willen stoppen met roken.

Welke dosering?

In de tabel hieronder staat de aanbevolen dosering voor volwassenen tot 65 jaar.

Wanneer?Hoeveel tabletten?Maximale aantal tabletten
dag 1-3elke 2 uur 1 tablet6 tabletten per dag
dag 4-12elke 2,5 uur 1 tablet5 tabletten per dag
dag 13-16elke 3 uur 1 tablet4 tabletten per dag
dag 17-20elke 5 uur 1 tablet3 tabletten per dag
dag 21-251-2 tabletten per dag2 tabletten per dag
aanbevolen doseringsschema voor Decigatan

De tabletten dienen met een flinke slok water te worden ingenomen. Het is de bedoeling om uiterlijk op dag 5 volledig te stoppen met roken. Dat is van belang in verband met bijwerkingen die anders op kunnen treden. Als het niet lukt om uiterlijk op dag 5 volledig te stoppen met roken moet de behandeling gestaakt worden. Wacht vervolgens 2-3 maanden alvorens te starten met een nieuwe poging.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als alle medicijnen kan ook cytisinicline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn toename van de eetlust, aankomen in gewicht, duizeligheid, wisselende stemming, prikkelbaarheid, slapeloosheid, gevoelens van angst, hoofdpijn, snelle hartslag, droge mond, misselijkheid, braken, veranderde smaak, vol gevoel in de buik, buikpijn, darmverstopping (obstipatie), diarree, moeheid, huiduitslag, verminderde concentratie, zich niet lekke voelen, brandend gevoel aan de tong, minder zin in seks, overmatige speekselvloed, overmatig zweten en spierpijn. Ook kan hypertensie (hoge bloeddruk) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Decigatan.

ATC-code

N07BA04

Plaats een reactie