Cytisinicline

Bijgewerkt op 1 september 2023

Wat is cytisinicline?

Cytisinicline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als ondersteuning voor het stoppen met roken. Het wordt op de markt gebracht door de Poolse firma Aflofarm onder de merknaam Decigatan. Decigatan wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 1,5 mg cytisinicline.

verpakking Decigatan (cytisinicline) tabletten
verpakking Decigatan tabletten – bron: decigatan.com

Cytisinicline behoort tot een groep geneesmiddelen die nicotine-agonisten worden genoemd. Cytisinicline werd voorheen cytisine genoemd. Het is een plantaardig stofje dat afkomstig is van de goudenregen.

cytisinicline (cytisine) is afkomstig van de goudenregen plant
cytisinicline (cytisine) is afkomstig van de goudenregen plant

Hoe werkt het?

Cytisinicline bindt aan dezelfde receptor in de hersenen als nicotine, maar heeft niet de verslavende werking van nicotine. Daardoor wordt het makkelijker om te stoppen met roken.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cytisinicline wordt gebruikt bij de behandeling van nicotineverslaving. Met andere woorden, het middel wordt gebruikt door mensen die willen stoppen met roken.

Welke dosering?

In de tabel hieronder staat de aanbevolen dosering voor volwassenen tot 65 jaar.

Wanneer?Hoeveel tabletten?Maximale aantal tabletten
dag 1-3elke 2 uur 1 tablet6 tabletten per dag
dag 4-12elke 2,5 uur 1 tablet5 tabletten per dag
dag 13-16elke 3 uur 1 tablet4 tabletten per dag
dag 17-20elke 5 uur 1 tablet3 tabletten per dag
dag 21-251-2 tabletten per dag2 tabletten per dag
aanbevolen doseringsschema voor Decigatan

De tabletten dienen met een flinke slok water te worden ingenomen. Het is de bedoeling om uiterlijk op dag 5 volledig te stoppen met roken. Dat is van belang in verband met bijwerkingen die anders op kunnen treden. Als het niet lukt om uiterlijk op dag 5 volledig te stoppen met roken moet de behandeling gestaakt worden. Wacht vervolgens 2-3 maanden alvorens te starten met een nieuwe poging.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als alle medicijnen kan ook cytisinicline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn toename van de eetlust, aankomen in gewicht, duizeligheid, wisselende stemming, prikkelbaarheid, slapeloosheid, gevoelens van angst, hoofdpijn, snelle hartslag, droge mond, misselijkheid, braken, veranderde smaak, vol gevoel in de buik, buikpijn, darmverstopping (obstipatie), diarree, moeheid, huiduitslag, verminderde concentratie, zich niet lekker voelen, brandend gevoel aan de tong, minder zin in seks, overmatige speekselvloed, overmatig zweten en spierpijn. Ook kan hypertensie (hoge bloeddruk) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Decigatan.

ATC-code

N07BA04

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van cytisinicline (Decitagan) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Cytisinicline”

  1. Clementine

    ik wil vraag stoppen voor mijn 2 kinderen
    En om langer mee te kunnen gaan wil meer engerie en lucht hebben om samen met met kinderen meer leuke dingen te gaan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven