Fosaprepitant

Wat is fosaprepitant?

Fosaprepitant is een antibraakmiddel (anti-emeticum). Het wordt vooral gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en overgeven bij mensen die chemotherapie krijgen. Fosaprepitant wordt op de markt gebracht onder de merknaam Ivemend. Dit is een samentrekking van IV (intraveneus) en Emend, de merknaam van aprepitant, waarvan fosaprepitant de prodrug is.

Ivemend wordt geproduceerd door Merck Sharp & Dohme. Het wordt geleverd in een verpakking met poeder voor infusievloeistof. Het middel wordt direct in de bloedbaan toegediend (intraveneus). De infusievloeistof heeft een concentratie van 1 mg/ml. In het lichaam wordt het omgezet in de actieve stof aprepitant. 150 mg fosaprepitant komt overeen met 130,5 mg aprepitant.

verpakking Ivemend (fosaprepitant)
verpakking Ivemend (fosaprepitant)

Hoe werkt het?

Fosaprepitant is een zogenaamde NK1-receptor antagonist. Dat betekent dat het NK1-receptoren op de celmembraan van zenuwcellen blokkeert. NK1-receptoren zitten vooral op cellen in het braakcentrum van de hersenen. Als ze worden geprikkeld leidt dat tot een braakreflex. Prikkeling gebeurt als de signaalstof substantie P aan deze receptoren bindt. Fosaprepitant bindt ook aan deze receptoren. Daarmee blokkeert het de receptoren, zodat substantie P niet meer kan binden. Op die manier wordt het ontstaan van de braakreflex tegengegaan. Daarnaast vergroot fosaprepitant ook de werking van middelen die binden aan de 5HT3-receptoren in de hersenen, zoals ondansetron.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere middelen kan fosaprepitant bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder genoemd.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van dit middel. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven